VOOR DE ONTVANGER
Proficiat, jij kreeg een Ja Cheque cadeau. Dat is geweldig, maar kan ook overweldigend zijn. Hieronder vind je enkele basisstappen en de lijst met veelgestelde vragen.
HOE JE JA CHEQUE INVULLEN
Wat kan, wil, durf je invullen op je Ja Cheque? In de wetenschap dat je nu al een ‘Ja’ te pakken hebt. De Wenswijzer, het boek waaraan jouw cheque vastzit, helpt je om te ontdekken als je daar zin in of nood aan hebt.
Laat je leiden door de inhoudstafel of duik er middenin. De Wenswijzer heeft geen te volgen orde. Dus doe maar. Duik. Het is oké. Het is ja!
STAP 1
Laat het even tot je doordringen : Jij. Kreeg. Een. Ja. Cheque. Cadeau!
Jij mag op je cheque eender welke wens, droom of verlangen invullen. En wat je ook invult, de schenker heeft al bij voorbaat met ‘Ja’ getekend.
STAP 2
Nu hoef je alleen nog te bedenken wat je gaat invullen. Daar helpt je Wenswijzer je bij. Dat boek reikt je 50 inspirerende manieren aan om een antwoord te formuleren op die ene, cruciale vraag : Wat wil ik echt?
STAP 3
Heb je een antwoord gevonden op de vraag wat je écht wil? Vul die hartewens dan in op jouw Ja Cheque. Scheur hem uit de Wenswijzer en overhandig hem aan je schenker. Wat volgt is aan jullie. Geniet!
“DAT VIND IK ZO LEUK AAN DEZE JA-CHEQUE. HET ‘VERWARMT’ DE VERBINDING TUSSEN TWEE PERSONEN.“
Maaike – Ja Cheque schenker
VEEL GESTELDE VRAGEN
Zijn er beperkingen?
De regel is dat er geen regels zijn. Op één uitzondering na:je kan geen Ja Cheque invullen met de vraag naar meer Ja Cheques. Had je dat in gedachten? Leuk geprobeerd. En proficiat: je vond de enige beperking eigen aan de Ja Cheque.
Mag ik (nog) een Ja Cheque vragen?
Een Ja Cheque verwachten, vragen, laat staan eisen, moet je echt niet willen.Hij werkt alleen wanneer hij volkomen vrijwillig gegeven wordt.Als je niet kan weerstaan aan het avontuur van een Ja Cheque, geef er dan zelf een, twee, drie … aan iemand anders.
Moet ik een Ja Cheque teruggeven?
Je hebt er één gekregen en vraagt je nu af of je tot wederkerigheid verplicht bent? Simpel: zie het antwoord op de vorige vraag. Een Ja Cheque geven is een onbaatzuchtige geste. Je bent je gulle gever dus niets verschuldigd.
Heeft de Ja Cheque een deadline?
Wanneer jij de Ja Cheque moet hebben ingevuld en teruggegeven? Of wanneer de wens werkelijkheid moet zijn geworden? Dat mag je zelf bepalen. Als je in alle eer en geweten weet dat een houdbaarheidsdatum de formulering en/of het waarmaken van je wens vooruithelpt, leg je er een vast. Anders niet.
Moet ik me beperken tot het invulveld van de Ja Cheque?
Het is jouw wens. Kies voor de ruimte, tijd en plaats die jou en je wens het lekkerst zitten. In een gedicht, een clipje, een schets, een maquette, een reclamepaneel, een spandoek, of in alleszeggende eenvoud op de Ja Cheque zelf.
Is het aan de schenker van de Cheque om mijn wens werkelijkheid te maken?
Het is en blijft jouw wens. Je kan hem volledig aan iemand anders uitbesteden, maar wil je dat wel? Het ‘Ja’ van je schenker zegt eigenlijk: “Ik sta achter je keuze. Ik sta naast je en effen mee het pad. Omdat het JOUW droom is en die zou ik me nooit toe-eigenen.”
Moet ik de Ja Cheque aanvaarden?
Misschien heb je goeie redenen om de boot af te houden. Timing, je buikgevoel, je energieniveau, de persoon van wie je hem kreeg, … jij weet beter dan wie ook wat deze Ja Cheque met je doet en of het klopt. En zoals vaak: de vraag stellen, is ze beantwoorden.
Kan ik mijn wens herroepen?
Kiezen is verliezen. Want als je gaat voor het ene, ga je niet voor al het andere. En zo zal er steeds een betere wens te formuleren zijn dan die waar jij nu aan denkt. Het zij zo. Werk met wat je hebt en vertrouw het proces. Dat gezegd zijnde: natuurlijk kan je je wens herroepen. Wat ons meteen bij de volgende vraag brengt.
Is de Ja Cheque een contract?
Een Ja Cheque is verbindend bedoeld, niet bindend. Eens je de drang voelt er een advocaat bij te betrekken, schiet de Ja Cheque zijn doel voorbij. Tenzij je een Ja Cheque cadeau kreeg van(of gaf aan)een advocaat natuurlijk.
Wie mag ik betrekken bij mijn hele Ja Cheque-avontuur?
Wie je maar wil. Bij het bedenken van je wens, het invullen ervan, het uitvoeren, het struikelen en vieren van al wat op je pad komt. Je Ja Cheque is exclusief voor jou, maar wat je ermee doet is inclusief wie, wat, wanneer, waarje maar wenst.
Hoe kan ik mijn verhaal delen met andere Ja Cheque schenkers/ontvangers?
Met #jacheque op alle denkbare sociale media. ‘Ja Cheque’ zelf vind je op Instagram, Facebook en www.jacheque.com. Wil je je verhaal rechtstreeks delen met de maker, dan kan dat best via het invulformulier van de Ja Cheque-website.
Waar kan ik nog meer inspiratie halen/brengen?
Zie het antwoord op de vorige vraag. Dat, en met onregelmatige regelmaat gooien we inspiratie, ervaringen, toffe reacties en creatieve toepassingen op de website en sociale media.
EEN DROOM CADEAU BEGINT HIER